Angol teakultúra

Indiából szállított fekete tea, elárasztotta a királyságot és Nagy-Britannia nemzeti italává vált. Az angol étkezési szokások sajátossága miatt kialakult az 5 órai tea. Jellemzően az angol teák karakteres ízűek, magas koffein tartalmúak. A napindító English Breakfast, vagy az angol miniszterről elnevezett Earl Gray.

Angol teázási szokások

Emellett érdemes tudni, hogy a teázásnak is szigorú etikettje van. Ilyen például, hogy a teát nem kavargathatjuk össze-vissza. A kanalat helyezzük a csészébe úgy, hogy az óramutató szerint 6 óra irányába nézzen, majd 2-3-szor keverjük meg! A teáskanalat sose hagyjuk a teában, ha már nem használjuk tegyük a csészealjra! A sconest soha ne együk késsel-villával, csupán törjük le belőle, és úgy kenjünk rá vajat, lekvárt és tejszínhabot!

Angol tea tejjel

Honnan indul ez a régi történet?
II. Károly Angol király felesége a portugál Breganzai Katalin a kelengyés ládájában hozta magával a teázási szeretetét is. Katalin királynő szenvedélyes tea fogyasztó volt, így hamar megszerettet udvarhölgyeivel is a teát, hogy együtt tudják fogyasztani. Így már nem kellett sok ahhoz, hogy először a nemesség, majd egész Anglia nemzeti italává váljon.

Viszont a tejet nem az angolok tették először a teájukba. Hanem a nagy újítók a Franciák. Feljegyzések szerint a Francia polihisztor Madame de la Sablière, kínai porcelán csészéit óvva a forró teától. Először töltötte tej alapra a forró italt ezzel meglepve vendégeit az újítással. Ahogy sok más kulturális fortélyt, ezt a tejes őrületet is lekoppintották az Angol nemesek, Francia sorstársaiktól.

Az Angolok híresek a hagyományaik követésétől, ezért fent maradt a tejes tea is. Míg a csatorna másik oldalán már rég kikoptatta a köztudatból az idő.

Angol tea vásárlás

Hazánkban tömérdekhelyen lehet belefutni angol teákba, a későbbiekben szeretnék abban is segítséget nyújtani, hol érdemes ezeket beszerezni?

Te hol szoktad beszerezni angol teád? Írd le a hozzászólásokban, hogy segítsd a többi olvasót.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0