Pajzsmirigy tea

Pajzsmirigy

Nyelőcsövünk és a gégénk között helyezkedik el. Súlya 20-40 gramm közötti. Ez egy belső elválasztású mirigy ami annyit tesz, hogy kivezető nyílás híján a termelt hormonok egyből a keringésbe kerülnek, így hatásukat később fejtik ki. Hormonjai az egész szervezetre komoly hatással vannak. Ezek a hormonok befolyásolják a táplálék felszívódást és felhasználást pl.: zsír, szénhidrát, de még a zsírban oldódó vitaminok felhasználásai is tőlük függ. Esetleg működés zavara hízáshoz vagy fogyáshoz, túlzott izgatottsághoz vagy depressziós tünetekhez is vezethet.
Pajzsmirigy hormonjai: T4 (L-tetrajódtrionin) és a T3 (L-trijódtrionin). A T4 hormonból, amikor bekerül egy szervbe T3 hormon lesz. A T3 hormon hamarabb bomlik le mint a T4.

Milyen zavari lehetnek a pajzsmirigyünknek?

Pajzsmirigy alulműködés:
Mivel kevesebb hormon kerül a keringésbe, mint ami a szervezetnek szükséges, ezért megfigyelhető az emésztés lelassulása, székrekedés. Mivel ezek a hormonok irányítják a felszívódást is ezért a rossz zsírraktározás miatt az elhízás is a tünetek között szerepel. Emellett fáradékonyság, általános levertség, depressziós tünetek és hajhullással is járhat.
Pajzsmirigy túlműködés:
Fokozott hormontermelés következménye, a pajzsmirigy megduzzadása, túlzott izgatottság, vérnyomás emelkedés, fogyás, hajhullás, magas pulzus vagy a kidülledő szemek.

Mivel lehet kezelni ezeket a pajzsmirigy zavarokat?

Alulműködés esetén egy hormon kezelés pár hét alatt segít, míg a túlműködést hormon képződést gátló szerekkel lehet kezelni. Ha még nem állapították meg a működés irányát, vagy megelőzni szeretnék a bajt. Gyógyteával eredményesen kezelhető a probléma.

Pajzsmirigyre gyógytea

Szurokfű tea: A népi gyógyászat elsősorban ajánlja a pajzsmirigy problémák kezelésére. Mind alul, mind túlműködés esetére. A szurokfű tea az agyalapi mirigyre hatva befolyásolja pajzsmirigyünk hormon kiválasztását. Megelőzésre elég hetente 1 csészét elfogyasztanunk a szurokfű teából.
Erről a teáról bővebben itt olvashatsz.
Citromfű tea: Nyugtató hatása miatt a pajzsmirigy túlműködés miatt fent álló feszült érzést segít tompítani. A szurokfűvel együttesen is fogyasztható.
Közönséges galaja tea: Hormonháztartásunk helyes működését segíti elő. Pajzsmirigy alul- és túlműködés esetén is ajánlott a fogyasztása. Mivel hatását lassan fejti ki ezért ezt is kúraszerűen 1-2 hónapi érdemes napi rendszerességgel fogyasztani. Miután már pajzsmirigyünk vissza tért a helyes működödéhez. Heti 1 csészét akkor is érdemes elfogyasztani belőle.

Prosztata tea témájában eddig megjelent cikkeink

Tudod hogy kell tökéletes teát készíteni? Ha nem akkor ez most neked szól!

Összeszedtük egy 20 oldalas e-bookban, hogyan kell elkészíteni valódi és gyógyteákat. 1 oldal 1 tea így az instrukciók mellett találsz egy rövid ismertetőt is a teához. Finom teákat kívánunk és nefeledd teázz társaságban! 

Adatvédelem és GDPR

Email cím felhasználása Marketing célra

Teazzunk

You have Successfully Subscribed!