Élvezeti teák előállítása és fajtái

Teacserjék leveleit betakarítják az ültetvényeken. A betakarítás közben szét választják a tea cserje friss hajtását (rügy) és első, másod levelét. Mert ezekből lesznek a prémium minőségű teák. A harmad, negyed, ötöd levelekből készítik a közepes és gyengébb minőségű teákat. A tea levelek eltérő feldolgozása közben két féle tea jön létre a fekete és zöld. A két folyamat között annyi a különbség, hogy a zöld teát nem fermentálják.

A tea készítés folyamatai:
Két féle folyamatot különböztetünk meg. A hagyományos feldolgozás lépései a következők.

Fonnyasztás: Ezzel a folyamattal teszik lehetővé a későbbi sodrást. Hatalmas hálós asztalokon ventilátorok segítségével, alacsony páratartalom mellett csökkentik a nedvesség tartalmát a leveleknek.

Sodrás: Kézzel vagy mángorlós segítségével kunkorítják a leveleket, így a levélben lévő sejtfalak felszakadnak, és az illóolajok kiszabadulnak. Így megkezdődhet az erjesztés.

Erjesztés (fermentálás): A tea levélben lévő aminosavak bomlása közben illóanyagokká alakulnak.

Szárítás: Ezzel a folyamattal állítják meg a tea levelek erjedését. Minden nedvességet elpárologtatnak a tea levelekből.

CTC – crush, tear, curl módszer: Fonnyasztás után gépek segítségével felaprítják a tea leveleket, és így végzik el a többi folyamatot. Ez a fajta feldolgozási módszer csak a gyengébb minőségű filteres teákra jellemző.

Élvezeti teák fajtái:

  • Fekete tea
  • Fehér tea (wulong tea)
  • Sárga tea (oolong tea)
  • Vörös tea (rooibush tea)
  • Gyümölcs tea

Élvezeti teák fogyasztása

Élvezeti teák, ínyenc italok legalább akkora fogyasztási kultúrával rendelkeznek, mint a boroknak. Tea fajtánként eltér az ázási idő, a víz hőmérséklete. Az igazán elvetemül, tea fogyasztók teájukat semmivel sem ízesítik, mivel a tea eredeti ízét szeretnék érezni. Mivel minden teának különleges egyedi íze van.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0