Fehér tea elkészítése

Fehér tea elkészítése nem bonyolultabb, mint egy fekete teáé, de érdemes oda figyelni a részletekre, főleg, ha egy felsőkategóriás prémium fehér teát szeretnénk elkészíteni. Most a fehér tea elkészítése lesz a nagyítónk alatt. Hogy biztosan finomra sikerüljön elkészítened.

Mint a legtöbb tea a fehér tea elkészítése is három folyamatból áll. Víz melegítés, tea levelek áztatása és szűrés. Fontos tényező, ami a tea ízét rendkívül befolyásolja, hogy filteres tea vagy szállas teából készítjük az italunk.

Pai mu tan - Fehér tea

Pai mu tan – Fehér tea

2 990 Ft

Hogyan készítsd el a fehér teát?

1. lépés: A VÍZ

A víz kelti életre a száraz fehér tea rügyeket és leveleket. Azért fontos, hogy jó minőségésű semleges ízű vizet használjunk az elkészítéséhez. A csap vizet csak akkor használjuk, ha az jó ízű és ha nem réz csöveken keresztöl folyt a kannába. Legjobb, ha semleges ízű ásványvizet használsz vagy tisztított vizet. Így biztos lehetsz, hogy a fehér tea ízében a víz nem tehet kárt.

Fontos, hogy a fehér teára sose önts forrásban lévő vizet. Mert tönkre teszi az ízét. A megfelelő hőmérséklet 76 C° fok körül van. Ha nincs hőmérőd akkor forrás után tedd félre a kannát 5-8 percre, majd ez után öntsd fel a leveleket.

fehér tea elkészítése

2. lépés: Mennyi teát használj?

Amennyiben olyan fehér teát használsz, ami csak rügyekből van (pl.: Silver Needle) használj minden 177 ml (6 oz) vízhez 2 teáskanál fehér teát, ha leveles fehér teád van (pl.: White Peony) szintén ezt a mennyiséget használd. Amennyiben viszont kevert tehát levelet és rügyet is tartalmaz a tea úgy másfél teáskanál elegendő a 177ml vízhez.

3. lépés: Meddig ázzon a fehér teád?

A tea leveleket vagy rügyet öntsd fel a vízzel és áztasd 1 – 2 percig. Attól függően mennyire erős ízt szeretnél kihozni a teádból. Első alkalommal érdemes tesztelned a tea ízét. Ezt úgy teheted meg, hogy 1 percig áztatod, majd 30 másodperceként utó kóstolsz és amikor már számodra eléggé ízes a tea akkor leszűröd.

4. lépés: Csésze melegítés

Ez egy extra figyelmesség a teával szemben. Egy fontos lépés, ha tényleg szeretnék élvezni is a teánkat. Miért szükséges ez a lépés? Jogosan teheted fel a kérdés. Mikor a meleg teát beleöntjük egy hideg porcelánba az lehűl ezáltal megváltozik az íze is. Viszont, ha a lobogó vizünkből egy keveset öntünk a porcelánba mielőtt eltennénk hűlni, az szépen előmelegíti a csészénket így biztosan nem változik meg a teánk hőmérséklete. Persze mielőtt bele töltöd a teát a csészébe öntsd ki belőle a forró vizet.

Fehér tea filteres

Természetesen a filteres fehér teák elkészítésénél is figyeljünk a vízre és az az ázási időre. Sajnos a filteres teáknál. Sokkal törtebbek a levelek ezért nincs akkora beltartalmi értéke, mint a szállasnak. Ezért az ízében sem fogja utol érni.

Szálas fehér tea

Ha igazán nagy tea imádó vagy, akkor a szálas fehér teát okvetlenül kóstold meg. Lágy ízéért kedvelik sokan. Kövesd a fenti elkészítési útmutatót, hogy minél ízletesebb teát fogyaszthass.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0