Mitől japán a japán zöld tea?

Az 1200 as években buddhista szerzetesek viték Kíánból. Szigetországban a tea cserjéket körüljárja az óceán sós levegője az ültetévnyek talaja gazdag a vulkanikus ásványoktól. Ennek a két tényezőnek köszönhetően alakúlt ki a japán teák különleges íz világa. Japán zöld tea termesztésében és feldolgozásában is különbözik a Kínaitól.

Japán Zöld tea 1
Bancha tea ár
Tea webáruház

Japán zöld tea termesztése

Egyes japán zöld teákat mint a Gykuro, Kabusecha takarásban árnyékolják szüret előtt 2-3 héttel szüret előtt. Ezzel antioxidáns tartalmuk és íz anyagaik nem sérülnek a nap uv sugarai által és smaragdzöld színűek maradnak. Vannak zöld teák amiket nem takarnak ezek ízvilága fanyarabb, ilyen a sencha vagy a bancha.

Japán zöld tea feldolgozás

A másik nagy különbség a feldolgozásban található. A kínai zöld teákat pirítják ettől karakteresebb ízűek. Viszont japánban főként gőzölik a tea leveleket ezzel állítva meg az oxidálódást még szárítás előtt. Ez a hőkezelésbeni külömbség árúl hozzá, hogy a japán zöld tea íze füvesebb frissebb a kínai rokonához képest. Néhol japánban is fellelhető a kínai módszer is amikor rövid ideig pirítják a zöld tea leveleket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szeretnél 20% kedvezményt?

Levelező listánkra való feliratkozással küldünk számodra egy 20% kedvezményt biztosító kupon kódot a Fika Tea 4Íz tea válogatásához. Továbbá időnként érdekes teás olvásni valót. Teázz társaságban! 

Adatvédelm és GDPR

Email cím felhasználása Marketing célra

Teázzunk

Sikeresen feliratkoztál! Hamarosan megkapod a kupont!