Mitől japán a japán zöld tea?
Az 1200 as években buddhista szerzetesek viték Kíánból. Szigetországban a tea cserjéket körüljárja az óceán sós levegője az ültetévnyek talaja gazdag a vulkanikus ásványoktól. Ennek a két tényezőnek köszönhetően alakúlt ki a japán teák különleges íz világa. Japán zöld tea termesztésében és feldolgozásában is különbözik a Kínaitól.

Japán zöld tea termesztése
Egyes japán zöld teákat mint a Gykuro, Kabusecha takarásban árnyékolják szüret előtt 2-3 héttel szüret előtt. Ezzel antioxidáns tartalmuk és íz anyagaik nem sérülnek a nap uv sugarai által és smaragdzöld színűek maradnak. Vannak zöld teák amiket nem takarnak ezek ízvilága fanyarabb, ilyen a sencha vagy a bancha.
Japán zöld tea feldolgozás
A másik nagy különbség a feldolgozásban található. A kínai zöld teákat pirítják ettől karakteresebb ízűek. Viszont japánban főként gőzölik a tea leveleket ezzel állítva meg az oxidálódást még szárítás előtt. Ez a hőkezelésbeni külömbség árúl hozzá, hogy a japán zöld tea íze füvesebb frissebb a kínai rokonához képest. Néhol japánban is fellelhető a kínai módszer is amikor rövid ideig pirítják a zöld tea leveleket.
0 hozzászólás