Rooibos tea

Afrikából származó csoda növényt az utóbbi időkben nagyon felkapták a különböző egészségtudatossággal foglalkozó trendek. Fokföld híres cserjéjéből előállított teát tényleg annyira jó a szervezetnek? Ezen az oldalon megtudhatsz mindent az afrikai vörös teáról. Ami nem is mondható klasszikusan teának, mivel nem a tea növényből készül ezért inkább tekinthető gyógynövény teának.Rooibos tea

Rooibos cserje jellemzői, feldolgozása

Dél- Afrikában, Fokföldön őshonos ez az alacsonynövésű cserjefajta. Hosszú tűszerű levelit a nyári tűző napsütésben kézzel szüretelik. A betakarítást követően a leveleket és zsenge hajtásait, zúzzák majd felaprítva halmokba rendezve fermentálják. A fermentálás során kapja meg jellegzetes vöröses színét is. Fermentálás után kigőzölik, a leveleket ezzel megállítva a fermentálódást illetve egyszerre sterilizálják is a leveleket. Mivel az egész világon elterjedt, Dél- Afrika közel 8000 tonnát termel belőle évente.

Rooibos tea, avagy a vörös tea hatása

Ez a növény az afrikai népi gyógyászatban sűrűn használt, allergiák, bőr irritációk kezelésére, asztmás vagy allergiás tünetek enyhítésére is ajánlott. A 70-es évek óta kutatják a tudósok a Rooibus jótékony hatásait, számtalan területen bizonyított már.

  • Szív és érrendszeri panaszok megelőzésére, stressz csökkentésére alkalmas a magas antioxidáns tartalma miatt ugyan csak e tulajdonsága végett lassítja a sejt öregedést.
  • Kalciumban gazdag így a csontritkulással is felveszi a harcot, segít a fogak épségének megőrzésében is.
  • Oxálsav alig található benne ezért a vesekővel, vesehomokkal küzdők is bátran fogyaszthatják.
  • Külsőleg is használhatjuk, sebek borogatására, vagy leégés ellen. Antioxidáns tartalma beindítja a vérkeringést a borogatás területén így gyorsítva a gyógyulást. Ezen tulajdonsága véget kezdték el használni a szépségiparban is egyes krémekben. Pattanások ellen is jó megoldás.
  • Immunrendszer erősítőként is használják, mivel C- és E-vitaminban is gazdag.
  • Koffeinmentes és tanninokban is szegényes. Még is a sok antioxidáns és nyomelem miatt élénkítő hatással van a szervezetünkre.
  • Tartós fógyasztása csökkenti az ehség érzetet és az új zsírsejtek lerakódását. Ezt támasztják alá a kutatások is.

Rooibos tea fajták

Amennyiben a fermentálás kimarad a feldolgozás folyamatából úgy zöld rooibost készítenek.

Tehát rooibos teából két félét tudunk vásárolni.

  • Vörös rooibos tea
  • Zöld rooibos tea

Mivel a fermentálás során sok antioxidáns elillan így a zöld rooibosban több antioxidáns található a vörös társához képest.

Forrás: Wikipédia

Rooibos tea témában megjelent cikkeink:

Afrikai vörös tea

Afrikai vörös tea

Az Afrikai vörös tea Sokan nem is tudják, hogy az Afrikai vörös tea igazából egy az egyben Rooibos tea. A köztudatban így is...

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0