Zöld tea

Mit érdemes tudni a világon mindenhol közkedvelt italáról? Honnan származik? 

Miben különlegesebb mint a többi tea fajta? Miért fogyasszuk? Milyen hatással van ránk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a lentebb olvasható bekezdések. 

Zöld teáról bővebben

A zöld tea is ugyanarról a tea cserjéről származik mint a fekete vagy fehér társa. A Camellia sinensis cserje leveleit szüretelik, majd végig megy a feldolgozási folyamatokon. Hevítik, sodorják, pirítják és osztályozzák. A zöld teát nem fonnyasztják ezért marad világosabb színű és több aroma- és olajtartalma.  

Zöld tea

Bancha tea ár

Megrendelem

 

Zöld tea fajták:

Zöld teák fajtáját meghatározza, hogy hol terem, mikor szedik és hogyan dolgozzák fel.
Így alakulnak ki a különböző minőségi szintek a prémium zöld tea fajták mind első szüretű első levelekből származnak. Ahogy lépkedünk lejjebb a minőségi létrán úgy egyre kevesebb hatóanyag és aroma lesz a levelekben köszönhetően a növény kifáradásának, mivel egyre több levelet szednek és ezek már a sokadik hajtása a növénynek.
A teljesség igénye nélkül össze szedtük a Japánban készített és kedvelt zöld tea fajtákat és pár sorban jellemeztük őket. A többi teát előállító országban is készül zöld tea, de japán az egyik legismertebb ezen a téren.

  1. Sencha – A tavasz első hajtásainak első leveleit gyűjtik be kézzel, de létezik másod szedésű gyengébb változata is. Ebben a teában még sok C vitamin található a gyökérből felszivárgó ásványi anyagokkal egyetemben. 
  2. Bancha – Sencha szürete után, megvárják a következő friss hajtásokat és ekkor szüretelik szintén az első leveleket. Ebben a teában már kevesebb ásványi anyag található és C vitamin tartalma sem jelentős. Ezzel szemben több fluorid van benne így a fogainknak nagy segítséget tehet. Ennek köszönhetően kissé fanyarabb a Senchánál, viszont frissíti a leheletet. 
  3. Gyokuro – Igazán ínyenc zöld tea, édeskés, gazdag ízét megtámogatja a viszonylag magas koffeint tartalom is. Ez a zöld tea fajta bővelkedik a leginkább az L-Theanin nevű aminósavban és ettől kapja különleges ízét. Kis mennyiségben termelik ezért igazi különlegesség. 
  4. Matcha – Szinte mindenki hallott már erről a különleges zöld tea fajtáról, köszönhetően a világon végigsöprő Matcha láznak. Párolás és szárítás után porrá törik a tea leveleket.
  5. Funmatsucha – Szintén őrölt tea mint a Matcha, de sokkal olcsóbb és keserűbb annál. Keserűsége a több napsugárzásnak köszönhető, viszont így lehetőséges van a növénynek több antioxidánst termelnie. 

Mire jó a zöld tea? 

Ahogyan arról már sokat hallgattál, olvashattál más helyeken is a zöld teát az egészség és fiatalság megőrzésének kulcsa ként tekintik. Ez valóban így van? Mire jó a zöld tea valójában?

Amellett, hogy egy alap éberséget ad a koffein tartalma miatt, nem rúg rajtunk akkorát mint egy erős kávé. Ezt a teában található polifenolok (tanninok) szabályozzák, így sokkal elnyújtottabb a felszívódás ezért tart tovább a hatása. 

Emelett jótékonyan hat az emésztésünkre, fogaink és csontjain állapotára, stressz szintünkre, immunrendszerünkre, szív és érrendszerünkre. 

Ahhoz, hogy a legjobb hatást érjük el a szakemberek napi 3 csésze zöld tea fogyasztását javasolják. 

Zöld tea koffein mennyisége magas?

A zöld tea koffein tartalmát befolyásolja, hogy mikor szüretelték, hogy melyik fajta zöld teáról van szó. Általánosságban elfogadott az a tény, hogy a fehér teánál több a fekete teánál kevesebb koffeint található benne. Természetesen itt is fontos, hogy melyik tea melyik fajtájával hasonlítjuk össze.  

Zöld tea elkészítése bonyolult? 

Röviden? Nem! Hosszan? Lehet, bonyolult is. Pár nagyon fontos alapszabály betartásával isteni zöld teát készíthetünk. Kulcsfontosságú a víz hőfoka. Kínai zöld teák esetében 75 C° japán zöld teáknál a 65 C° -ot tekinthetjük alap hőmérsékletnek. 

Olyan edényt válasszunk amiben lesz elegendő helye a leveleknek az ázáshoz a leveleket körbe tudja járni a víz, hogy mindenhonnan ki tudjon oldódni az íz és aroma. 

Második kulcsfontosságú tényező az ázási idő, zöld tea esetében 2-3 percnél ne áztassuk tovább a leveleket az első felöntés során. A második, harmadik felöntésnél már 3-4 percig is áztathatjuk. 

Első tea kóstolásnál érdemes 1 perc után kóstolni a teát és félperces ázási időkkel újra kóstolni, ameddig meg nem találjuk a számunkra megfelelő ízt. 

Zöld tea fogyasztása egészséges? 

Ahogy fentebb is megemlítettem, a zöld tea fogyasztása jótékony egészségünkre. Nyugtat, de élénkít. Ezzel segíti a mindennapi stresszt leküzdeni. Mindemellett az immunrendszerünket is támogatja. Ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. 

Lentebb találod a többi zöld teával foglalkozó cikkünket

Tudod hogy kell tökéletes teát készíteni? Ha nem akkor ez most neked szól!

Összeszedtük egy 20 oldalas e-bookban, hogyan kell elkészíteni valódi és gyógyteákat. 1 oldal 1 tea így az instrukciók mellett találsz egy rövid ismertetőt is a teához. Finom teákat kívánunk és nefeledd teázz társaságban! 

Adatvédelem és GDPR

Email cím felhasználása Marketing célra

Teazzunk

You have Successfully Subscribed!