Élvezeti teák előállítása és fajtái
Teacserjék leveleit betakarítják az ültetvényeken. A betakarítás közben szét választják a tea cserje friss hajtását (rügy) és első, másod levelét. Mert ezekből lesznek a prémium minőségű teák. A harmad, negyed, ötöd levelekből készítik a közepes és gyengébb minőségű teákat. A tea levelek eltérő feldolgozása közben két féle tea jön létre a fekete és zöld. A két folyamat között annyi a különbség, hogy a zöld teát nem fermentálják.
A tea készítés folyamatai:
Két féle folyamatot különböztetünk meg. A hagyományos feldolgozás lépései a következők.
Fonnyasztás: Ezzel a folyamattal teszik lehetővé a későbbi sodrást. Hatalmas hálós asztalokon ventilátorok segítségével, alacsony páratartalom mellett csökkentik a nedvesség tartalmát a leveleknek.
Sodrás: Kézzel vagy mángorlós segítségével kunkorítják a leveleket, így a levélben lévő sejtfalak felszakadnak, és az illóolajok kiszabadulnak. Így megkezdődhet az erjesztés.
Erjesztés (fermentálás): A tea levélben lévő aminosavak bomlása közben illóanyagokká alakulnak.
Szárítás: Ezzel a folyamattal állítják meg a tea levelek erjedését. Minden nedvességet elpárologtatnak a tea levelekből.
CTC – crush, tear, curl módszer: Fonnyasztás után gépek segítségével felaprítják a tea leveleket, és így végzik el a többi folyamatot. Ez a fajta feldolgozási módszer csak a gyengébb minőségű filteres teákra jellemző.
Élvezeti teák fajtái:
- Fekete tea
- Fehér tea (wulong tea)
- Sárga tea (oolong tea)
- Vörös tea (rooibush tea)
- Gyümölcs tea
Élvezeti teák fogyasztása
Élvezeti teák, ínyenc italok legalább akkora fogyasztási kultúrával rendelkeznek, mint a boroknak. Tea fajtánként eltér az ázási idő, a víz hőmérséklete. Az igazán elvetemül, tea fogyasztók teájukat semmivel sem ízesítik, mivel a tea eredeti ízét szeretnék érezni. Mivel minden teának különleges egyedi íze van.