Szálas fekete tea

Szálas fekete tea ültetvény

A tea feldolgozásának két fajtája van a gépi CTC ez az angol crush, tear, curi szavakból jött össze. Mely annyit tesz, hogy szakít, morzsol, csavar. Így készítik a legtöbb filteres teát, viszont ebben a cikkben mi a másik hagyományos tea feldolgozás eredménye ként kapott szálas teáról fogunk írni.

A hagyományos feldolgozás során leginkább a rügyet és első és másod leveleket használják, fel ebből készülnek a prémium ínyenc teák. Mivel nem törik össze a szárított tea leveleket ezért sodrással formázzák őket.

4 féle sodrási formát különböztetünk meg melyek a tea ízét is befolyásolják, mert különböző érettségű tea levelek szükségesek a különböző sodrási fajtákhoz.  • FOP Flowery Orange Pekoe: Fiatal és világos levelekből szorosan sodort tea.
  • OP Orange Pekoe: Kifejlett fiatal levelek szorosan sodorva hosszúkásan.
  • P és FP Pekoe és Flowery Pekoe: Idősebb levelekből készített enyhén sodort tea.
  • PS és S Pekoe Souchong és Souchong: Lazán sodort halványszínű kínai tea.

 Ázsiában nagyon változatos módon készítik a különböző szállas teákat. Van olyan szállas tea, amit gőz segítségével préselnek kis lepénykékké, ez a Pu’er tea. Van, amit sodornakSzálas fekete tea elkészítése

Szálas fekete tea betakarítás

A tea elkészítésének rituális szokásai vannak a különböző ázsiai kultúrákban. Egy jó minőségű szálas fekete teánál fontos a gondos elkészítés, hogy a drága mulatság valóban olyan íz élmény nyújtson, amilyenre számítunk. Fontos, hogy a milyen hőmérsékletű vízzel forrázzuk le a tea leveleket, ezt tea fajtája válogatja, így mindig nézzünk utána a pontos hőfoknak. A másik, amire figyelni kell az ázási idő, ha pár perccel túl áztatunk egy teát, már sokkal kesernyésebb ízt kapunk, mint amilyennek lennie kellene.

Tudod hogy kell tökéletes teát készíteni? Ha nem akkor ez most neked szól!

Összeszedtük egy 20 oldalas e-bookban, hogyan kell elkészíteni valódi és gyógyteákat. 1 oldal 1 tea így az instrukciók mellett találsz egy rövid ismertetőt is a teához. Finom teákat kívánunk és nefeledd teázz társaságban! 

Adatvédelem és GDPR

Email cím felhasználása Marketing célra

Teazzunk

You have Successfully Subscribed!