Szálas fekete tea

Szálas fekete tea ültetvény

A tea feldolgozásának két fajtája van a gépi CTC ez az angol crush, tear, curi szavakból jött össze. Mely annyit tesz, hogy szakít, morzsol, csavar. Így készítik a legtöbb filteres teát, viszont ebben a cikkben mi a másik hagyományos tea feldolgozás eredménye ként kapott szálas teáról fogunk írni.

A hagyományos feldolgozás során leginkább a rügyet és első és másod leveleket használják, fel ebből készülnek a prémium ínyenc teák. Mivel nem törik össze a szárított tea leveleket ezért sodrással formázzák őket.

4 féle sodrási formát különböztetünk meg melyek a tea ízét is befolyásolják, mert különböző érettségű tea levelek szükségesek a különböző sodrási fajtákhoz.  • FOP Flowery Orange Pekoe: Fiatal és világos levelekből szorosan sodort tea.
  • OP Orange Pekoe: Kifejlett fiatal levelek szorosan sodorva hosszúkásan.
  • P és FP Pekoe és Flowery Pekoe: Idősebb levelekből készített enyhén sodort tea.
  • PS és S Pekoe Souchong és Souchong: Lazán sodort halványszínű kínai tea.

 Ázsiában nagyon változatos módon készítik a különböző szállas teákat. Van olyan szállas tea, amit gőz segítségével préselnek kis lepénykékké, ez a Pu’er tea. Van, amit sodornakSzálas fekete tea elkészítése

Szálas fekete tea betakarítás

A tea elkészítésének rituális szokásai vannak a különböző ázsiai kultúrákban. Egy jó minőségű szálas fekete teánál fontos a gondos elkészítés, hogy a drága mulatság valóban olyan íz élmény nyújtson, amilyenre számítunk. Fontos, hogy a milyen hőmérsékletű vízzel forrázzuk le a tea leveleket, ezt tea fajtája válogatja, így mindig nézzünk utána a pontos hőfoknak. A másik, amire figyelni kell az ázási idő, ha pár perccel túl áztatunk egy teát, már sokkal kesernyésebb ízt kapunk, mint amilyennek lennie kellene.