Nincs találat
A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.
Mit érdemes tudni a világon mindenhol közkedvelt italáról? Honnan származik?
Miben különlegesebb mint a többi tea fajta? Miért fogyasszuk? Milyen hatással van ránk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a lentebb olvasható bekezdések.
A zöld tea is ugyanarról a tea cserjéről származik mint a fekete vagy fehér társa. A Camellia sinensis cserje leveleit szüretelik, majd végig megy a feldolgozási folyamatokon. Hevítik, sodorják, pirítják és osztályozzák. A zöld teát nem fonnyasztják ezért marad világosabb színű és több aroma- és olajtartalma.
Zöld teák fajtáját meghatározza, hogy hol terem, mikor szedik és hogyan dolgozzák fel.
Így alakulnak ki a különböző minőségi szintek a prémium zöld tea fajták mind első szüretű első levelekből származnak. Ahogy lépkedünk lejjebb a minőségi létrán úgy egyre kevesebb hatóanyag és aroma lesz a levelekben köszönhetően a növény kifáradásának, mivel egyre több levelet szednek és ezek már a sokadik hajtása a növénynek.
A teljesség igénye nélkül össze szedtük a Japánban készített és kedvelt zöld tea fajtákat és pár sorban jellemeztük őket. A többi teát előállító országban is készül zöld tea, de japán az egyik legismertebb ezen a téren.
Ahogyan arról már sokat hallgattál, olvashattál más helyeken is a zöld teát az egészség és fiatalság megőrzésének kulcsa ként tekintik. Ez valóban így van? Mire jó a zöld tea valójában?
Amellett, hogy egy alap éberséget ad a koffein tartalma miatt, nem rúg rajtunk akkorát mint egy erős kávé. Ezt a teában található polifenolok (tanninok) szabályozzák, így sokkal elnyújtottabb a felszívódás ezért tart tovább a hatása.
Emelett jótékonyan hat az emésztésünkre, fogaink és csontjain állapotára, stressz szintünkre, immunrendszerünkre, szív és érrendszerünkre.
Ahhoz, hogy a legjobb hatást érjük el a szakemberek napi 3 csésze zöld tea fogyasztását javasolják.
A zöld tea koffein tartalmát befolyásolja, hogy mikor szüretelték, hogy melyik fajta zöld teáról van szó. Általánosságban elfogadott az a tény, hogy a fehér teánál több a fekete teánál kevesebb koffeint található benne. Természetesen itt is fontos, hogy melyik tea melyik fajtájával hasonlítjuk össze.
Röviden? Nem! Hosszan? Lehet, bonyolult is. Pár nagyon fontos alapszabály betartásával isteni zöld teát készíthetünk. Kulcsfontosságú a víz hőfoka. Kínai zöld teák esetében 75 C° japán zöld teáknál a 65 C° -ot tekinthetjük alap hőmérsékletnek.
Olyan edényt válasszunk amiben lesz elegendő helye a leveleknek az ázáshoz a leveleket körbe tudja járni a víz, hogy mindenhonnan ki tudjon oldódni az íz és aroma.
Második kulcsfontosságú tényező az ázási idő, zöld tea esetében 2-3 percnél ne áztassuk tovább a leveleket az első felöntés során. A második, harmadik felöntésnél már 3-4 percig is áztathatjuk.
Első tea kóstolásnál érdemes 1 perc után kóstolni a teát és félperces ázási időkkel újra kóstolni, ameddig meg nem találjuk a számunkra megfelelő ízt.
Ahogy fentebb is megemlítettem, a zöld tea fogyasztása jótékony egészségünkre. Nyugtat, de élénkít. Ezzel segíti a mindennapi stresszt leküzdeni. Mindemellett az immunrendszerünket is támogatja. Ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.
A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.
A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.